Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Franjevački svjetovni red

E-mail Ispis PDF
Treći red u župi utemeljio je fra Petar Kordić 1886.g. Prvi župnik mlade župe Izbično fra Jozo Bencun odvojio je članove Trećeg reda od širokobriješke zajednice, a prva četiri nova člana primljena su tek 23. srpnja 1931. godine.

Po izvješću Stanje župe za provincijalni Šematizam 1933.. zabilježen je broj od 230 članova Trećeg reda.
Provincijski promicatelj fra Jerko Boraš 22. srpnja 1939. zapisao je o životu ove zajednice: "Zapažen je veliki procvat trećo-redske zajednice u župi."
Po Šematizmu fm Ive Bagarića iz 1977. kaže se da je Treći red ostario, ali živi u 78 članova koji imaju redovitu pouku.

Iz matice čitamo da je/m Jozo Bencun primio u zajednicu 46 članova,/ra Anđelko Nuić 20, a, fra Milivoj Bebek 35 članova. Povodom 800. obljetnice rođenja sv. Franje zajednicu FSR-a pohodio je provincijski promicatelj fra Kamilo Milas te je, u surad nji sa župnikom/ra Markom Dragićevićem st, 13. travnja 1982. primio 21 novog člana. Tada je ujedno izabrana nova uprava, u koju su ušle: Anica Pavković z. Stankova, Darinka Crnjac ž. Jagina, Veronika Soldo i. Blagina, Ljubica Crnjac ž. Lukina i Anica Soldo "Crnčuša".

Do god. 1982. trećarska zajednica sveukupno je imala 255 članova, a 1982. bilo je 76 zavjetovanih trećara i 21 novakinja. U posljednjih desetak godina nije bilo novih primanja u Treći red. Danas u župi ima oko 70 aktivnih trećara koji redovito obavljaju pobožnost sv. Franji te primaju pouku sadašnjeg župnika i voditelja Trećeg reda fra Franje Mabića.

Između pokojnih članova Trećeg reda, koji su se odlikovali kršćanskim krepostima spominjemo:
Marija Pavković ž. Stipanova (f 1961) okupljala je mladež u svoju kuću, poučavala u kršćanskom nauku i mnoge od njih opismenila. Djecu je u nuždi krštavala.
Marija Pavković ž. Perina (t 1967) kao uzorna članica bila je više puta birana za starješicu zajednice. Prikupljala je milodare za siromašne.
Janja Soldo z. Slavkova (fl982) bila je velika pokornica. Izgubivši u ratu muža i troje nejake djece, prihvaćala je i odgajala tuđu.