Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Inicijativni sastanak o udruživanju malih i srednjih proizvođača smilja s područja Širokog Brijega

E-mail Ispis

smilje ceh 1aŠirokobriješki uzgajivači smilja su odlučili – ujedinit će se u Ceh malih i srednjih proizvođača smilja Grada Širokog Brijega. Inicijativni sastanak, koji je održan u prostorijama Vijeća mladih Široki Brijeg u desnom tornju kina Borak, urodio je plodom s obzirom da je prostorija bila premala da bi primila oko 80 zainteresiranih uzgajivača.


Na koncu sastanka, koji je trajao nešto više od sat vremena, 41 uzgajivač smilja s područja Širokog Brijega dao je potpis i suglasnost da se što prije krene u pravno i formalno pokretanje Ceha malih i srednjih proizvođača smilja Grada Širokog Brijega.

”Nekoliko malih i srednjih proizvođača dogovorilo se da pokrenemo inicijativu kako bi osnovali ceh, razgovarao sam s odvjetnikom i drugim osobama koje su me uputile na daljnje korake i evo danas je došlo do priče o malom većem udruživanju. Mi smo očekivali tu deset do petnaest, a 41 uzgajivač smilja iz Širokog Brijega se potpisao i dao pristanak da pokrenemo formalno i pravno osnivanje ceha”, izjavio je za portal Jabuka.tv pokretač inicijativnog sastanka Josip Zelenika.

smilje ceh 2

Na sastanku se raspravljalo o trenutačnim otkupnim cijenama smilja u Hercegovini te o svojevrsnom monopolu otkupljivača smilja koji su se ujedinili te oborili cijene otkupa.

Nekolicina uzgajivača predložila je da se razgovara s lokalnim gospodarstvenicima kako bi u Širokom Brijegu izgradili najmoderniju destileriju smilja u Hercegovini te bi u njoj članovi širokobriješkog ceha mogli svoje smilje destilirati u skupocjeno ulje.

Također, jedan od zaključaka uzgajivača na ovom sastanku je to da je konačni cilj prodati smilje s obzirom da je otkup u Hercegovini stopiran. Ukoliko ne uspiju destilirati smilje u ulje, na koncu samo žele prodati smilje, a postignut je dogovor koji će morati poštovati svi članovi ceha, a to je da ne smiju prodavati smilje ”ispod stola” po nižim cijenama od onih za koje se postigne dogovor u cehu.

smilje ceh 3

Jedan od ciljeva Ceha malih i srednjih proizvođača smilja Grada Širokog Brijega je i prikupljanje podataka o količini zasađenog smilja na području Širokog Brijega jer smatraju da kada bi raspolagali tim brojkama u konačnici bi lakše mogli dogovoriti otkup i cijenu smilja.

”Cilj svake organizacije udruženih građana je zajednički interes. Ovdje je vrlo jednostavno prepoznati zajednički interes, a to je smilje. Znači prodaja, otkup i prerada smilja, pitanje destilerije – to su sve interesi koje ovaj ceh ima. Trenutno je puno teže kada jedna osoba pregovara samostalno s otkupljivačem, a ovako jedan ceh može pregovarati s otkupljivačima jer puno je lakše kada je iza vas 50 ljudi, nego kada sami pregovarate”, zaključio je u razgovoru za portal Jabuka.tv Josip Zelenika koji se na kraju u ime svih uzgajivača smilja zahvalio medijima na potpori i praćenju situacije.

smilje ceh 4

Broj od 41 uzgajivača je samo početak jer tijekom sastanka mnogi uzgajivači su najavili da će se cehu pridružiti i njihovi prijatelji te rodbina koji se bave ovom granom poljoprivrede, a svakako se i ostali uzgajivači smilja s područja Širokog Brijega mogu javiti na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

Dogovorena je i mjesečna članarina u iznosu od 20 KM, a ceh će funkcionirati po principu jedan čovjek – jedan glas.

Cilj je također okupiti uzgajivače iz svih širokobrijeških mjesnih zajednica kako bi se odredili koordinatori radi lakšeg dogovora i komunikacije unutar samog ceha.

Sljedeći sastanak je planiran za sljedeći tjedan, a tjedan dana iza toga planirana je osnivačka skupština koja će se vrlo vjerojatno održati u kinu Borak ili Narodnoj knjižnici, a sve javnost će o svemu biti na vrijeme obaviještena putem medija.

(www.jabuka.tv)

VIDEO PRILOG:

 

 

Vremenska
prognoza