Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Proslavljena Zlatna misa fra Dinka Maslaća u Gradnićima

E-mail Ispis

gradnici 1aIz obližnjeg samostana na Humcu stigao je na štakama a onda ih odbacio te u svečanom misnom ruhu, u pratnji provincijala fra Miljenka Šteke i župnika fra Ferde Bobana, krenuo do oltara niz prepunu crkvu sv. Blaža. Iako narušenog zdravlja niti jednog trenutka nije krio zadovoljstvo svim priređenim u Gradnićima. 

 
Svečanost kakvu jedan "veliki" svećenik i zaslužuje za pedeset godina službe Bogu i nesebičnog i neiscrpnog davanja svom narodu i svećeničkoj službi. "Fratar kojeg su svi voljeli" – kako reče fra Marinko Šakota na zajedničkom druženju nakon sv. mise. 

Kako je i najavljeno, ovom velikom slavlju pridružio se i veliki broj naših župljana. Njih sedamdesetak pristiglo je autobusom i osobnim vozilima kako bi još jednom odali zahvalu svom bivšem župniku. Podsjetimo, fra Dinko je župu Izbično vodio od 1982. do 1991. godine.

Neposredno po dolasku u Gradniće naši župljani pridružili su se otvaranju izložbe radova likovne kolonije "Didak" koja je bila priređena u 17 sati, u sklopu programa proslave ovogodišnjih XII "Didakovih dana". Kiša koja je neprestano padala onemogućila je duži boravak na otvorenom i razgledanje lijepo uređenog prostora i okoliša oko stare i nove župne crkve, pa su se okupljeni iz župne dvorane lagano uputili u unutrašnjost crkve gdje je u 18 sati započela svečana Zlatna misa.

Uz brojne mještane, župljane Izbična i Goranaca, svečanu misu uveličali su i brojni pristigli svećenici te župni zbor gradnićana i veliki zbor samostana na Humcu.

Na početku misnog slavlja fra Dinko je pozdravio sve okupljene, kao i one koji su bili spriječeni doći te uputio zahvale Bogu za sve godine službovanja crkvi i riječi Božjoj, svim gvardijanima, braći svećenicima i svom crkvenom osoblju, članovima obitelji, kao i svim bivšim župljanima.

U misnoj propovijedi franjevački provincijal, fra Miljenko Šteko, govorio je o liku i djelima fra Dinka Maslaća. "Na mjestima u kojima je djelovao, znao je ljudima unijeti povjerenje i objasniti im svu važnost činjenice da ih ima, i da i oni imaju što drugima o sebi reći" – istaknuo je fra Šteko. 

Na koncu svečane mise uslijedilo je uručenje prigodnih darova koje su za ovu svečanost pripremili bivši župljani župa u kojima je fra Dinko djelovao, Goranaca, Izbična i Gradnića. Ispred naše župe prigodni dar fra Dinku uručili su članovi našeg KUD-a, a riječ je bila o slici naše župne crkve koju je fra Dinko obnovio i proširio 80-ih godina, za vrijeme svog boravka u župi Izbično. Ova slika djelo je i dar našeg nadarenog slikara Dade Solde – Brašnića, naslikana tehnikom ulje na platnu. 

Unatoč kiši nakon sv- mise nastavljeno je zajedničko druženje koje su pod velikim šatorom organizirali župljani Gradnića. Uz pripremljeno jelo i piće veselje su gangom "otvorile" gangašice našeg HKUD-a Brda a potom je uslijedila i muška ganga, te bećarac i napjevi ostalih nazočnih. 

"Kriste u tvoje ime..." zapjevale su mlade članice HKUD-a Didak iz Gradnića unoseći pripremljenu tortu do stola slavljenika koju je on, vidno uzbuđen, radosno prerezao. Ritual je upotpunilo otvaranje i zdravica iz velike boce pjenušca "Domano" kojeg su za ovu prigodu donijeli naši župljani. 

Uz pjesmu, prigodne dosjetke iz života i župnikovanja fra Dinka Maslaća kojih se prisjećao on i ostali nazočni prijatelji franjevačkog reda nastavljeno je ovo ugodno druženje. Pred odlazak, nešto iza 21 sati, uslijedili su pozdravi i izrazi dobrih želja fra Dinku a potom i povratak svojim domovima pod dirljivim dojmovima svih. "Mislim da će moja svaka naredna misa biti ona `zlatna`. Hvala vam svima još jednom" - istaknuo je fra Dinko pri kraju ovog nedjeljnog slavlja.

U nastavku pogledajte foto prilog sinoćnje proslave u Gradnićima:

gradnici 1
Dolazak u Gradniće, nešto prije 17 sati 

gradnici 2
U župnoj dvorani bila je priređena izložba radova ovogodišnje likovne kolonije "Didak"

gradnici 5
Fra Dinko se pojavio u župnoj dvorani kako bi pozdravio sve prisutne pred početak sv. mise

gradnici 7
Kiša je onemogućila duži boravak na otvorenom u prekrasnom ambijentu oko župne crkve

gradnici 8
"Nova" župna crkva u Gradnićima koju je izgradio fra Dinko Maslać sa župljanima

gradnici 9
U 18 sati uslijedila je svečana sv. misa

gradnici 10
Iako narušenog zdravlja fra Dinko je bez pomagala predvodio sv. misu

gradnici 13
Provincijal fra Miljenko govorio je o liku i djelu fra Dinka

gradnici 14
Župni zbor mještana i članova s Humca uvelike je uveličao ovo misno slavlje

gradnici 15

Naši župljani i članovi HKUD-a Brda na nedjeljnoj sv. misi

gradnici 16

gradnici 17

gradnici 18
Nakon sv. mise uslijedilo je uručivanje prigodnih darova

gradnici 19
Naš dar bila je slika crkve u Izbičnu, koju je obnovio i proširio fra Dinko za boravka u župi, a naslikao naš Dado Soldo - Brašnić

gradnici 20
Župljani Goranaca su, također, uručili prigodan dar

gradnici 21
Domaćin, i jedan od inicijatora i organizatora ove proslave, Miro Ćorić, uručio je novonačinjenu sliku kao dar župljana Gradnića

gradnici 22
Zajednička fotografija s braćom svećenicima koji su došli uveličati ovo veliko misno slavlje

gradnici 23
Na kraju sv. mise oduševljenje i zadovoljstvo kod svih prisutnih

gradnici 24
Nastavak proslave organiziran je pod velikim šatorom ispred župne crkve

gradnici 25
Veselje su "otvorile" gangašice našeg KUD-a

gradnici 26
Zajednička molitva prije početka večere

gradnici 27
Mlade članice mjesnog KUD-a prekrasnim napjevima dodatno su uveličali ovo veselje

gradnici 28
Organizatori su se pobrinuli da sve dostojno obilježe. Načinjena torta sa svijećama dopremljena je na stol fra Dinka

gradnici 29
...A on ju je oduševljeno i radosno prerezao

gradnici 30
Za dodatni ugođaj uslijedilo je otvaranje pjenušca "Domano" kojeg su donijeli naši župljani

gradnici 31
Zdravica slavljenika svim nazočnima

Izbicno.info

 

Vremenska
prognoza