Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Obilježena 22. obljetnica stradanja hrvatskih civila i branitelja na Stipića livadi

E-mail Ispis

stipica livada 1aU utorak, 28. srpnja, kod spomen obilježja na Stipića livadi obilježena je 22. obljetnica stradanja hrvatskih civila i vojnika HVO-a. Tuga i bol obitelji i prijatelja nevinih žrtava ne jenjavaju, a za ovaj zločin, počinjen nad 33 hrvatska branitelja i šest civila, do dan danas još nitko nije odgovarao. 

 

Nakon što su predstavnici brojnih izaslanstava političkih i braniteljskih udruga položili vijence i zapalili svijeće kod središnjeg spomen obilježja u 11 sati započela je sv. misa za sve žrtve koje su stradale na ovom području a koju je predvodio doljanski župnik fra Andrija Jozić, uz koncelebraciju brojnih svećenika iz Doljana i okolnih župa i mjesta.

Brojna rodbina, prijatelji i suborci stradalih, uz mnogobrojne predstavnike političkog i javnog života, i ove godine došli su odati počast nevino stradalim žrtvama.  

"Zabrinjavajuća je činjenica kako se ni jedan ozbiljan postupak za zločine počinjene nad Hrvatima u Bugojnu i na Stipića livadi ne vodi pred domaćim pravosuđem. Država mora procesuirati svakog zločinca, bez obzira iz kojega naroda dolazi jer će se samo tako moći graditi mir, budućnost i blagostanje" - poručio je Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH.

U spomen na stradale žrtve na Stipića livadi članovi Maraton kluba "Široki" s Trga širokobrijeških žrtava i ove su godine trčali maraton do Stipića livade. Uz poznatog našeg maratonca Marija Solde - Mačka, ove godine maratonu se pridružila i Zora Crnjac - jedina djevojka među trkačima. Po dolasku na Stipića livadu maratonci su upalili svijeće i pomolili se na svakom spomen obilježju stradalih žrtava.

Vrijedi svakako spomenuti i organizatore koji su se pobrinuli da sve protekne u najboljem redu. Od organiziranja uređenja pristupnog puta do Stipića livade, parkirnih mjesta, besplatnog prijevoza autobusma – od kojih je jedan krenuo iz Izbična, do svega ostaloga uključujući i pripremljenu zakusku za sve prisutne nakon sv. mise.

Vapajima za otkrivanjem istine o ovom i ostalim zločinima nad nedužnim žrtvama svakako će pridonijeti zalog spomena na njih i obveza da ih se nikada ne zaboravi. 

Obljetnica Stipica livada 2015.

Obljetnica Stipica livada 2015.

Obljetnica Stipica livada 2015.

stipica livada 7

stipica livada 6

stipica livada 8

stipica livada 10

stipica livada 11

stipica livada 15

stipica livada 12

stipica livada 13

stipica livada 14

stipica livada 16

stipica livada 2

stipica livada 17

stipica livada 18

www.izbicno.info

 

Vremenska
prognoza