Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Sanacija makadamskog puta Izbično – Zečevina – Cerovi Doci

E-mail Ispis

put Izbično - Zečevina Stari makadamski put koji povezuje Izbično i Crnač, preko zaseoka Zečevina, ove subote dobio je potpuno novi izgled duž cijele makadamske trase od skoro dva kilometra, točnije  1700 m, koliko iznosi dionica makadamskog puta od skretnice prema Soldama do asfaltnog puta kod starih Nakića kuća na Zečevini.

Put koji je desetljećima bio jedna od najpoznatijih poveznica prema susjednom Crnču, i put koji je na sebi pronio brojne ispričane i neispričane priče, i sudbine koje su međusobno povezivale, tada brojne, mještanine obiju strana okolnih brdskih naselja. 

Zahvaljujući ideji i inicijativi skupine lovaca lovačkog društva "Varda" ova dionica puta još jednom se našla na "repertoaru" prioritetnih zadataka koje su naumili "otrgnuti zaboravu" i nešto načiniti. Uz nekoliko prethodnih akcija na održavanju ovog dijela puta ove godine je odlučeno načiniti nešto konkretnije. 

Zamišljena ideja da se dio sredstava namijenjenih za nabavku pomlatka divljači utroši u sanaciju ovog puta pohvalno je prihvaćena, a potporu su izrazile i mjesne zajednice Izbična i Crnča. Tako je protekle subote na ovoj dionici puta "nastupio" suvremeni stroj – freza za kamen, kojim je u cijelosti odrađen put od Izbična do Zečevine.

U svega par sati put je dobio potpuno novi izgled, kakvog do sada nije nikada imao. Oni koji su znali češće prolaziti ovom dionicom posebno znaju učinak subotnjeg rada, a prepoznat će biti i svima ostalima koji se vozilom upute ovom "novom" dionicom. Ostaje načiniti još nekoliko radnih sati na uklanjanju zaraslog raslinja i granja što bi ga učinilo neprepoznatljivim, te nastavak istog posla prema glavnom putu do spoja kod Prženuša.

put zecevina 1
Prije nekoliko dana prethodila je akcija uklanjanja zaraslog granja

put zecevina 2
Izgled puta prije subotnje akcije

put zecevina 4
Stroj na djelu

put zecevina 5
Ovaj moćni stroj drobi sve ispod sebe i ujedno ravna put

put zecevina 6
Sada to izgleda ovako, cijelom dužinom puta

put zecevina mapa
Prema Vardi i Dabilu put ovom dionicom iz Izbična iznosi 4900 m (do trafo stanice na Prženušama), dok dionica preko Donjeg Crnča do istog mjesta iznosi 9500 m. (Tako kaže Google).

put zecevina 7
Subotnja radna akcija obilježena je i lovačkim gulašom

put zecevina 8
Okupljanje pod starim oraškom koji pamti tolike legende i događanja, kod kuće pok. Adama Jurilja na Zečevini

put zecevina 9

put zecevina 10

put zecevina 11
Od nekadašnjih gotovo stotinu mještana na Zečevini danas su, nažalost, najbrojniji stari napušteni domovi

Kratki video prilog sa subotnje akcije uređenja puta:



www.izbicno.info

 

Vremenska
prognoza