Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Don Pavo Crnjca proslavio zlatnu misu na Uzdolu

E-mail Ispis

don pavao zlatna misa

Župa Uzdol je dvostruko slavila na svoj ovogodišnji patron, Sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja. Uz proslavu svog zaštitnika proslavljena je i zlatna misa domaćeg svećenika don Pave Crnjca.

Misno slavlje predvodio je don Pavao, a propovijedao je don Ljubo Zelenika, odgojitelj u KŠC Sveti Josip u Sarajevu. 

Župnik don Ivan Tomić zlatomisniku don Pavi uručio je prigodni dar i u ime njegove rodne župe zahvalio na njegov svećenički rad i stalnu vezu sa svojom župom.

Misu je pjevao župni zbor mladih pod vodstvom prof. Ivane Kolakušić.

Nakon mise netko je potražio užinu kod domaćin ugostitelja koji su pripremili hladno piće i vruću janjetinu, a tko je ponio u hladu je bilo najbolje užinati.

Don Pavao je okupio svećenike, časne sestre, goste, prijatelje i rodbinu oko obiteljskog stola u kripti župne crkve.

Don Pavao Crnjac je svećenik Zagrebačke nadbiskupije koji je rođen 1942. godine u Donjoj Vasti, župa Uzdol  u općini Prozor-Rama. Nikada nije upoznao svoga oca koji je otišao u rat prije njegova rođenja skončavši život na ruskom frontu.

Inače, don Pavo potomak je jednog od dvojice braće Crnjaca koji su 1912. godine s Tribošića doselili na Donju Vast, župa Uzdol, gdje kupuju komad zemlje na kojoj sagrađuju novi dom i osnivaju mnogobrojnu obitelj od kojih do danas bilježimo preko 600 potomaka. 

Školovanje je započeo na Uzdolu, zatim je prva dva razreda realne gimnazije završio u Prozoru. Ostale razrede je nastavio u Selima kod Siska i Ivanovu selu kod Daruvara. Klasičnu gimnaziju pohađao je u Zadru i Rijeci. Dvogodišnji studij filozofije pohađao je na Papinskom učilištu u Rimu. Studij bogoslovije pohađao je na KBF-u u Zagrebu gdje je i diplomirao. Za svećenika je zaređen 1970. godine.  Na istom fakultetu je magistrirao.

Završio je studij novinarstva te je diplomirao filozofiju i sociologiju.

Predavao je filozofiju i sociologiju u Salezijanskoj klasičnoj gimnaziji u Rijeci čiji je bio ravnatelj jedno vrijeme. Također je predavao u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu. Predavao je Masovne medije u pastoralu na Višoj bogoslovnoj školi u Rijeci. Pokrenuo je, uređivao i pisao za mnoge časopise iz područja pastorala; Salezijanski vjesnik, Don Bosco danas, Kateheza,  Katehetski zbornik…

Objavljivao je niz znanstvenih radova u različitoj stručnoj literaturi (Spectrum, Katehetski leksikon, Filozofska istraživanja, Katehetski zbornik, Veritas, Zaprešićki zbornik…) Preveo je mnoge knjige s talijanskog i njemačkog jezika.

Sa Ivanom Čehokom preveo je s njemačkog knjigu Johanesa Hirschbergera „Mala povijest filozofije“ koja se koristi kao udžbenik i dodatna literatura u gimnazijama.

Napravio je nekoliko dokumentarnih filmova za koje je mukotrpno skupljao građu; „U potrazi za očevim grobom“, „Katolici u Rusiji“, „Srebrna misa u sjeni križa“, „Oteto djetinjstvo“

Sada je  ravnatelj crkve „Corpus Domini“ u Zagrebu.

don pavao zlatna misa

don pavao zlatna misa

don pavao zlatna misa

don pavao zlatna misa

don pavao zlatna misa

don pavao zlatna misa

don pavao zlatna misa

Izbicno.info / www.ramski-vjesnik.ba

 

Vremenska
prognoza